Nederland stijgt naar 4e plaats in WEF ‘Networked Readiness Index’

Civis Mundi Digitaal #18

Nederland stijgt naar 4e plaats in WEF ‘Networked Readiness Index’

 
 

Het World Economic Forum (WEF) heeft de 12e editie van het Global Information Technology Report gepubliceerd. Het rapport toont jaarlijks de zogenaamde ’Networked Readiness Index’. Dankzij kleine relatieve verbeteringen op verschillende fronten stijgt Nederland twee plaatsen op de ranglijst ten opzichte van vorig jaar en bezet daarmee nu een verrassende 4e positie.

De data voor Nederland zijn verzameld door INSCOPE: Research for Innovation onder leiding van professor Henk Volberda. Hij stelt dat Nederland nog niet eerder sinds het uitkomen van deze ranglijst een dergelijk hoge positie heeft weten te behalen.

Nederland scoort met name hoog op de intensiteit van internet en telefonie concurrentie (1e positie), veiligheid van internetservers (2e positie), toegang tot digitale content (2e positie), aantal huishoudens met eigen computer en internettoegang (2e positie), het aantal afgesloten breedband internet abonnementen (2e positie), gebruik van virtuele sociale netwerken (3e positie) en op kennisintensieve werkgelegenheid in de economie (3e positie). Daarnaast heeft Nederland de maximale score behaald op de zogenaamde ’E-participatie Index’ van de Verenigde Naties.

Nederland scoort volgens Volberda minder goed op onder andere mobiel netwerkbereik (74e positie; 98% bereik op basis van populatie), tarieven voor mobiel bellen (87e positie), het aantal afgesloten abonnementen voor mobiele telefonie (54e positie) en op het belang van ICT voor de overheid ("importance of government vision for ICTs"; 47e positie).

Net als vorig jaar vormen Finland (1e positie, stijging van 2 plaatsen), Singapore (2e positie, gelijkgebleven) en Zweden (3e positie, daling van 2 plaatsen) de top 3 van de Networked Readiness Index. Ontwikkelingslanden en opkomende landen zijn nog steeds niet in staat gebleken de juiste condities te creëren om de "digitale kloof" met de ontwikkelde landen te dichten.

De Networked Readiness Index vergelijkt 144 economieën wereldwijd op basis van de capaciteit om ICT aan te wenden voor internationaal concurrentievermogen en welzijn. Gebruik en exploitatie van ICT zijn volgens het rapport zeer belangrijke drijfveren van innovatie, economische groei en de creatie van hoogwaardige arbeidsplaatsen.  

Het volledige rapport vindt u hier:http://www.rsm.nl/fileadmin/Images_NEW/PDF/WEF_NRI_report_2013.pdf.http://www.rsm.nl/fileadmin/Images_NEW/PDF/WEF_NRI_report_2013.pdf