Biljoenen te besparen door effectief grondstoffenmanagement

Civis Mundi Digitaal #25

Biljoenen te besparen door effectief grondstoffenmanagement

 

Door effectief grondstoffenmanagement toe te passen, kunnen er wereldwijd biljoenen euro’s bespaard worden in het komende decennium. Dit werd vandaag in Londen beklemtoond naar aanleiding van de presentatie van het nieuwste rapport van het Britse Institute of Environmental Management and Assessment (IEMA). De presentatie vond plaats tijdens de Energie en Milieuconferentie 2014 in Londen.

Het 66-pagina’s tellende rapport beschrijft gedetailleerde case studies van onder meer Philips, Unilever, Rolls Royce, Kingfisher en Ricoh. Deze case studies tonen aan dat het overstappen op een circulaire economie voor ieder bedrijf haalbaar is en grote voordelen biedt, zowel in financieel als in relationeel opzicht met de omgeving (imago). Het rapport zoomt in op de onderbelichte bedrijfseconomische kansen van duurzaam grondstoffenmanagement, belicht die kansen en geeft praktische handvatten voor het realiseren van deze voordelen.

Het rapport werd collegiaal getoetst door een panel van vijf experts op het gebied van ’resource management’, onder meer afkomstig van de Cambridge University en vanuit Nederland drs. Daan Elffers, oprichter en CEO van het Nederlandse EMG CSR Consultancy. Op het gebied van circulaire economie heeft EMG veel ervaring, zowel in Nederland als daarbuiten. Tevens is Elffers sinds 2008 gecertificeerd Cradle to Cradle consultant.

Daan Elffers: "Begrippen als ’van afval tot grondstof’ en ’afval bestaat niet’ staan nu volop in de belangstelling. Het is verstandig om kansen voor hogere efficiëntie en minder grondstoffengebruik te onderzoeken, maar er is veel meer mogelijk. Het is zeer inspirerend om te zien dat een veel meer effectieve aanpak van slimme innovatie en duurzame groei, waarbij eco-efficiëntie en eco-effectiviteit samengaan, realistisch is."

Tim Balcon, CEO van IEMA: "Bedrijven kunnen in het komende decennium wereldwijd biljoenen euro’s besparen door effectief grondstoffenmanagement. Voor ieder bedrijf zou dit dé aanleiding moeten zijn om heel anders met grondstoffen om te gaan. Dit leidt niet alleen tot kostenbesparing, maar ook tot het verdienen van geld. En het draagt ook nog eens bij tot een beter milieu."

Ook Josh Fothergill, hoofdredacteur van het rapport en toponderzoeker bij IEMA, vindt dat ieder bedrijf de handschoen kan opnemen. "Duurzaam grondstoffenmanagement kan worden gerealiseerd door ieder bedrijf. Dus zowel bedrijven in het MKB-segment als grote multinationals. Het onderzoek achter dit rapport heeft aangetoond dat kleine bedrijven al gauw meer dan 6000 euro per jaar kunnen besparen, en de grootste bedrijven meer dan één miljoen euro per jaar. Maar daarvoor is het wel nodig dat sleutelfiguren in de bedrijven gemotiveerd zijn en de kennis hebben om deze omslag in gang te zetten."