Websites musea bieden vaak onjuiste informatie

Civis Mundi Digitaal #32

Onoverzichtelijke sites, het ontbreken van openingstijden, weinig inspiratie en geen contactmogelijkheden. Dat is kort samengevat de kritiek van de consument op de meeste websites van musea. Veel musea slagen er niet in om bezoekers online te informeren, en al helemaal niet om te inspireren het museum te bezoeken.

Museumkwartier.nl onderzocht de websites van 980 musea en kwam tot de conclusie dat er nog zeer amateuristisch wordt omgegaan met het online voorlichten van mogelijke bezoekers. Dit ondanks het feit dat juist de teruglopende bezoekers aantallen het belangrijkste probleem zijn van veel musea. Initiatiefneemster Jennifer van Bastelaar zegt: "Het is schokkend om te zien hoe vaak de websites hopeloos verouderd zijn, openingstijden uit 2013, laatste nieuws uit 2012 en geen enkele mogelijkheid om contact informatie te vinden. Dit ontneemt bezoekers de kans om het museum te gaan bezoeken, iets waar musea juist veel behoefte aan hebben."

Musea die er positief uitsprongen werden door Museumkwartier.nl beloond met de Museum Ontdekking award. De Museum Ontdekking 2015 is een award voor musea die laten zien innovatief, actueel en vernieuwend te zijn. Bij het uitbrengen van de stem zijn musea beoordeeld op drie criteria, te weten: sociale interactie, verrassende elementen en actuele informatievoorzieningen, zoals de bereikbaarheid met het openbaar vervoer en faciliteiten in het museum. De Museum Ontdekking 2015 awards werden dit jaar voor de eerste keer uitgereikt.

En de winnaars zijn:

Tijdens de eerste editie van de Museum Ontdekking awards mochten onder meer Pit Veiligheid in Almere, Natuurmuseum Nijmegen, Streekmuseum Tiel, Natura Docet Wonderryck Twente en Nationaal Militair Museum in Soest de prijzen in ontvangst nemen. Bovenstaande musea laten zien dat zij mee gaan met de tijd en vernieuwend te zijn.

31 musea gewaardeerd met een award
Met gemiddeld 24 miljoen museum bezoekers per jaar zijn de musea één van de belangrijkste culturele trekpleister van Nederland. Volgens Jennifer van Bastelaar, initiatiefneemster van Museumkwartier.nl, is het jammer dat een museum vaak nog wordt gezien als een ouderwets/stoffig uitje. "Anno 2015 is dat absoluut niet meer nodig en daarom kunnen wij met het uitreiken van de Museum Ontdekking 2015 awards laten zien dat er al heel veel musea zijn die juist heel goed inspelen op de actualiteiten en vernieuwingen die nodig zijn om bezoekers te blijven trekken. En de anderen motiveren om die stap wel te zetten, dat is de enige weg om uit de lage bezoekersaantallen te komen", aldus van Bastelaar.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jennifer van Bastelaar jennifer@museumkwartier.nl of r.platje@museumkwartier.nl (030-2746549).

Over MuseumKwartier.nl
Museumkwartier is het startpunt voor een museumbezoek. Op Museumkwartier.nl zijn actuele gegevens te vinden van alle Nederlandse musea en de bezoeker kan zich volledig laten inspireren door middel van blogs, beoordelingen en een goede zoekfilter. Elk museum is beschreven door professionele schrijvers en alle relevante informatie wordt genoemd. De website is geoptimaliseerd voor mobiele browsers. Hiermee biedt Museumkwartier.nl het jaarlijks groeiende aantal museumbezoekers een bediening op maat. Ook de Museumkaarthouders zullen volop aan hun trekken komen met de nieuwe museumsite. Museumkwartier.nl zal namelijk een vermelding geven van alle musea die de kaart accepteren.

Streven naar het beste
Museumkwartier.nl is een uitgave van RED Online Marketing. Initiatiefnemer Roy Platje: Wij willen niet per se de grootste museum aanbieder worden, wel de beste. ’Een aantal maanden geleden zijn we gestart met een groot onderzoek naar online museumbehoeftes van de consument. Hieruit merkten we dat het huidige online aanbod niet altijd van goede kwaliteit was. Bezoekers willen een groot aanbod kunnen vinden met zowel praktische ervaring als inspiratie. We hebben er een geruime tijd aan gewerkt en zijn trots op dit resultaat’.

Gratis voor bezoekers en musea
Uiteraard is het gebruik van Museumkwartier.nl gratis voor museumbezoekers. Musea krijgen een gratis pagina op de site en tevens is er de mogelijkheid om een meer uitgebreide vermelding te krijgen op Museumkwartier.nl. Museumkwartier.nl is te vinden op Twitter, Facebook, Google+, Pinterest en natuurlijk op Museumkwartier.nl.