Gemeentemuseum Den Haag maakt grootste Mondriaantentoonstelling ooit in Brazilië

Civis Mundi Digitaal #35

Ruim zeventig werken van Mondriaan en zijn tijdgenoten van De Stijl gaan op tournee door Brazilië. Het Gemeentemuseum Den Haag heeft een tentoonstelling gemaakt, die langs de steden Sao Paolo, Brasilia, Belo Horizonte en Rio de Janeiro reist. Het museum heeft ‘s werelds grootste Mondriaancollectie en wil zijn kunst over de hele wereld laten zien. Directeur Benno Tempel: “Mondriaan behoort tot de vijf beroemdste Nederlandse kunstenaars: Rembrandt, Vermeer, Van Gogh, Mondriaan en Escher. Het is geweldig dat het Braziliaanse publiek kennis maakt met deze Nederlandse held.” De tentoonstelling opent op 25 januari eerst in São Paulo.

In de tentoonstelling is zowel vroeg als laat werk van Mondriaan te zien. Daarmee wil het museum laten zien dat Mondriaans abstracte kunst niet over een nacht ijs ging. Zijn werk werd stap-voor-stap abstracter en moderner. Tempel: “De bezoeker ziet Mondriaans hele ontwikkeling. Van vroege groene landschappen via felgekleurde molens en kubistische ovalen naar zijn wereldberoemde abstracte composities, waarvan de ijzersterke beeldtaal kunstenaars, architecten en vormgevers tot op de dag van vandaag inspireert.”

De Stijl ontwerpt de hele wereld
Behalve Mondriaans reizen er ook werken van De Stijl mee, zoals de maquette van ‘Maison Particuliere’ van Van Doesburg en de rood-blauwe stoel van Gerrit Rietveld. Het tijdschrift De Stijl werd in 1917 opgericht en groeide uit tot een internationale kunstbeweging, waarbij kunstenaars, architecten en ontwerpers als Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld en Bart van der Leck zich aansloten. Hun werk was en is van grote invloed op hoe de wereld om ons heen eruit ziet. Zij gaven de wereld vorm als een totaalkunstwerk. Het ging dus niet alleen om kunst voor aan de muur. Ze ontwierpen ook onze meubels, huizen, straten en steden. Hun beeldtaal is typisch Nederlands en ook nu nog inspiratie voor veel wereldberoemd Dutch Design.

Brazilië enthousiast voor Escher en Mondriaan
Het Gemeentemuseum heeft de tentoonstelling ’Mondrian e o movimento De Stijl’ samen met zijn Braziliaanse partner ArtUnlimited gemaakt, in opdracht van de grootste bank van het land: Banco do Brasil. In 2011 organiseerden deze partijen ook al een M.C. Eschertentoonstelling met het Gemeentemuseum. In ruim twee maanden tijd bezochten toen 573.691 Brazilianen deze tentoonstelling. Daarmee was het de beste bezochte tentoonstelling ter wereld in dat jaar. 

Kunst als internationaal visitekaartje
’Mondrian e o movimento De Stijl’ is de grootste Mondriaantentoonstelling ooit in Brazilië. Een mijlpaal voor het museum én Nederland, helemaal in het jaar van de Olympische Spelen. 
Topsport en topkunst lijken daarmee dé manier om Nederland in het buitenland te promoten. Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen heeft daarom ook 2017 uitgeroepen tot het internationale themajaar Mondrian to Dutch Design 2017. Musea organiseren grote tentoonstellingen en tonen hoe de makers van De Stijl kunstenaars, architecten en ontwerpers tot op de dag van vandaag inspireren. Eind 2016 reizen de Mondriaans in Brazilië daarom weer terug naar Nederland.