AFRIKA 010 in het Wereldmuseum

Civis Mundi Digitaal #35

Ontdek meer dan twee eeuwen Afrika in Rotterdam

 

Vanaf vrijdag 29 april 2016 presenteert het Wereldmuseum Rotterdam ‘AFRIKA 010’. Deze tentoonstelling omvat de meest opmerkelijke stukken uit de bijzondere Afrika-collectie van het Wereldmuseum, een collectie die al lange tijd niet in het museum te zien is geweest en bijna was verkocht, samen met enkele bruiklenen van andere Rotterdamse musea. De tentoonstelling toont de verrassende en dynamische veelzijdigheid van Afrika in het licht van verandering en vernieuwing. Ook legt het de nadruk op het onderlinge contact en de culturele wisselwerking tussen Afrika en Rotterdam.

 

Rotterdam in Afrika

De Afrika-collectie van het Wereldmuseum is op tal van manieren nauw met de stad Rotterdam verweven.  De oudste Afrikaanse voorwerpen kwamen via het handelsnetwerk van Rotterdamse reders en handelaren direct in het museum terecht na de oprichting in 1883. De tentoonstelling brengt deze Rotterdams-Afrikaanse contacten in beeld door middel van unieke 19e-eeuwse objecten, imposante krachtbeelden uit het Neder-Congo gebied, foto’s, kaarten en schilderijen. De collectie brengt de ‘clash of cultures’ die hier plaatsvond duidelijk in beeld.

 

Afrika voor Rotterdam

Ook toont ‘AFRIKA 010’ de topstukken als bron van inspiratie op het gebied van kunst, vormgeving, architectuur, mode, sieraden en muziek: een indrukwekkende parade en een meeslepende kijkervaring. Daarnaast presenteert het Wereldmuseum absolute topstukken als beelden en maskers, voor een groot deel afkomstig uit de schenking van het echtpaar Piet en Ida Sanders. Hier zijn ook de meer recente aanwinsten van de collectie bezichtigen.  

 

Afrika in Rotterdam

‘AFRIKA 010’ reikt verder, buiten de museummuren. Het Wereldmuseum werkt nauw samen met verschillende Rotterdamse organisaties en instellingen om de diversiteit van de Afrikaanse cultuur te belichten. We bieden de bezoekers en inwoners van Rotterdam een gevarieerd cultureel aanbod dat helemaal draait om de connectie tussen deze stad aan de Maas en Afrika. Een opmerkelijke installatie met zowel een Afrikaans als Rotterdams karakter wordt gemaakt door de in Rotterdam wonende Beninse kunstenaar Meschac Gaba en vormt de grande finale van de tentoonstelling.

 

Met dank aan

De totstandkoming van AFRIKA 010 wordt mede mogelijk gemaakt door een projectbijdrage van het Mondriaan Fonds en de Stichting Dr. Hendrik Muller’s Vaderlandsch Fonds.

 

AFRIKA 010

Datum: vanaf 29 april 2016

Locatie: Willemskade 22-25, 3016 DM Rotterdam

Openingstijden: Dinsdag t/m zondag van 10.30-17.30 uur

Entree:  €15,- inclusief audiotour, kinderen t/m 12 jaar gratis, gratis met Museumkaart of Rotterdampas

Website: www.wereldmuseum.nl                            

Contact: info@wereldmuseum.nl en 010-2707172