Corruptie in Roemenië

Civis Mundi Digitaal #39

door Jan de Boer

De regeringvan Roemenië voert een harde campagne tegen de alom verbreide corruptie in het land.

Het Nationale Parket Anti-corruptie ( DNA) is wellicht het meest populaire instituut in Roemenië, dat in vier jaar tijd maar liefst meer dan 3000 ministers, gedeputeerden, senatoren, burgemeesters en hoge ambtenaren heeft vervolgd en achter de tralies gezet. Helaas heeft deze actie ’ schone handen ’ nog onvoldoende succes gehad bij het zuiveren van de politiek. De Sociaal-Democratische Partij ( PSD) , de erfgenaam van de vroegere Communistische Partij van de dictator Ceausescu,  controleert sinds 2012 de parlementaire meerderheid en heeft verschillende keren geprobeerd de acties van het Nationale Parket Anti-Corruptie te blokkeren, maar is uiteindelijk toch gezwicht voor de pressie van de Verenigde Staten en de Europese Commisie . De PSD is evenwel bij de gemeenteraadsverkiezingen op 5 juni  jongstleden de grote winnaar met meer dan 40 procent van de kiezers op nationaal niveau. De liberale oppositie bleef steken op 32 procent van de kiesgerechtigden. Geen goed teken voor de landelijke verkiezingen van dit jaar. Mijn n Frankrijk wonende goede Roemeense vrienden geloofden hun oren niet bij het horen van deze verkiezingsuitslag.

Inderdaad een bizarre constatering dat ondanks de geweldige populariteit van het Nationale Parket Anti-corruptie de kiezers bij de gemeenteraadsverkiezingen verschillende burgemeesters hebben gekozen die voor corruptie veroordeeld zijn. Roemeense schizofrenie? De stad Ramnicu Valcea wordt weer bestuurd door Mircia Gutau die al twee keer veroordeeld is tot een gevangenisstraf  wegens corruptie. Hetzelfde geldt voor onder meer de steden Craiova, Brasov, Targu Mures, Deva .........De grootste verrassing is de overwinning van Victor Chereches in de belangrijke stad Baia Mare, die gevangen zat voor omkoperij en herkozen is met 70 procent van de locale stemgerechtigden.

De socialisten hebben de macht gegrepen in de hoofdstad Boekarest, de eerste keer na de val van de communistische dictatuur. Boekarest had tot deze verkiezingen altijd een rechts gemeentebestuur.  ’Een historische overwinning’, zei vreugdevol de voorzitter van de PSD, Liviu Dragnea , die in april van dit jaar tot twee jaar voorwaardelijke gevangenisstraf werd veroordeeld voor een poging de uitslag van een referendum in 2012 te vervalsen.

De Liberale Partij heeft onlangs in het parlement geprobeerd met een wetsvoorstel te verhinderen dat veroordeelde politici zich kunnen presenteren , maar dat is door het verzet van de PSD niet gelukt.......

Eén van de grote verrassingen bij deze gemeenteraadsverkiezingen is de tweede plaats van de jonge partij " de Unie voor de Redding van Boekarest " ( USB) met 29 procent van de kiesgerechtigden in Boekarest. Deze  partij tegen het politieke establishment werd zes maanden geleden opgericht door Nicusor Dan, een jonge wiskundige uit de burgerlijke samenleving, en verstoort  volledig de politieke berekeningen van de gevestigde partijen.  ’Wij sluiten geen compromissen’, verklaarde Nicusor Dan na de voor hem gunstige uitslag van de gemeenteraadsverkiezing in Boekarest, ’De Unie ter Redding van Boekarest ’ wordt bij de landelijke verkiezingen ’ De Unie voor de Redding Van Roemenië ’

U kunt de naam van Nicusor Dan onthouden !