Filosofisch café Haarlem Jaarprogramma 2016-2017

Civis Mundi Digitaal #39

Bent u benieuwd naar wat het filosofische seizoen u te bieden heeft? Het Filosofisch café Haarlem heeft de eerste vier avonden rond, en informeert u alvast graag hierover. Wij zijn blij dat wij bij de onderwerpen, mede door u aangedragen, interessante en enthousiaste sprekers hebben gevonden.

 

Het Filosofisch café Haarlem vindt steeds plaats op woensdagavond in de Remonstrantse kerk, Oranjekade 1 te Haarlem, aanvang om 19.45 uur.

Entree:€5,- /studenten & houders HaarlemPas €3,-. Passe-partout € 20,-. Aanmelden is niet nodig.

 

14 september 2016 – Paul Cliteur – Vrijheid van meningsuiting

Wat kan/mag je allemaal zeggen? Mag je alles zeggen wat je denkt? Is de vrijheid van meningsuiting veranderd in de afgelopen periode? Deze en andere vragen over dit actuele thema bespreekt Paul Cliteur graag met u.

Paul Cliteur (1955) is hoogleraar Encyclopedie van de rechtswetenschap. Hij schreef (met Dirk Verhofstadt) Het Atheïstisch Woordenboek (2015). Hij houdt zich bezig met de verhouding staat en religie, dilemma’s van de multiculturele samenleving en met vrijheid van expressie. Ook houdt hij regelmatig een pleidooi voor dierenrechten en analyseert hij de religieuze bronnen van het hedendaags terrorisme.

 

5 oktober 2016 – René ten Bos– Bureaucratie is een inktvis

Waarom is iedereen tegen bureaucratie en krijgen we toch steeds meer bureaucratie? Bureaucratie is in zekere zin de ecologie van de moderne mens. Ze vormt ons en bepaalt wie we zijn, maar ze bedreigt ons ook. Bureaucratie, zo blijkt, is door-en-door menselijk en tegelijkertijd zet ze onze menselijkheid steeds weer op het spel.

René ten Bos (1956) is hoogleraar filosofie aan de Faculteit der Managementwetenschappen, Radboud Universiteit. Hij is auteur van onder meer Water. Een geofilosofische geschiedenis (2014) en Bureaucratie is een inktvis (2015). Het eerste boek werd genomineerd voor de ECI Literatuurprijs. Het tweede boek won de Socrates Wisselbekerprijs. Ten Bos is tevens columnist van Het Financieele Dagblad.

 

23 november 2016 – Maarten van Buuren – Erfenis zonder testament. Filosofische overwegingen bij de 10 geboden

Hebben de 10 geboden ons vandaag nog iets te zeggen? Maarten van Buuren is in Erfenis zonder testament samen met Hans Achterhuis op zoek gegaan naar eigentijdse antwoorden op oeroude vragen. Daarbij maken ze gebruik van de inzichten van grote filosofen - van Spinoza tot Nietzsche, van Locke tot Arendt - die de problematiek vanuit een onverwacht perspectief belichten. Met hun diepgang en eruditie weten de auteurs nieuwe dimensies in de tien geboden te openen.

Maarten van Buuren is emeritus hoogleraar Franse literatuur aan de Universiteit Utrecht, essayist en schrijver in opiniebladen.

 

 

Aansluitend is er een leeskring over dit boek, meer informatie volgt te zijner tijd.

18 januari 2017 – Marjan Slob – Hersenbeest. Filosoferen over het brein en de menselijke geest

Hoe kan een mens zichzelf en zijn wonderlijke plek in de natuur begrijpen? Aan het begin van de eenentwintigste eeuw zoeken we het antwoord op die vraag vooral in de hersenwetenschappen. De samenleving ziet hersenwetenschap op dit moment als leverancier van het ware, wetenschappelijke verhaal van de mens. Klassieke filosofische begrippen als vrijheid, bewustzijn, beslissen en ‘het zelf’, krijgen zo een spannende twist. In Hersenbeest laat filosoof Marjan Slob zien wat er mooi en opwindend is aan hersenwetenschap. Zij belicht ook waar die wetenschap stuit op de grenzen van haar kunnen – soms zelfs zonder dat zelf in de gaten te hebben.

Marjan Slob (1964) is filosoof en schrijver. Zij werkt voor publieke organisaties zoals het Rathenau Instituut, de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, de staf Deltacommissaris en het Planbureau voor de Leefomgeving. Marjan Slob is recensent en columnist van de Volkskrant.

 

Foto:Erik Kottier

 

Op alle avonden is Boekhandel H. De Vries Boeken aanwezig met een boekentafel.

 

 

Meer informatie op http://www.metwaardenhelen.nl/filosofisch-cafe-haarlem

 

of per mail fil.cafehaarlem@gmail.com. Via de website kunt u zich inschrijven voor de mailaankondiging van elk volgend Filosofisch café Haarlem.