Civis Mundi Digitaal #50
Zaterdagmiddag 9 september 2017, 15 uur tot 17 uur
Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, Leopold De Waelplaats 2, 2000 Antwerpen
De toegang is gratis. Inschrijven via onserfdeel@onserfdeel.be
Jaarlijks reizen duizenden toeristen naar Vlaanderen en Nederland om Oude Meesters zoals Rubens, Van Eyck, Vermeer te bewonderen. Ook in internationale musea schitteren de werken van deze kunstenaars. Presenteren we onze grootmeesters het best onder de vlag van de Lage Landen of apart, onder de Vlaamse en Hollandse vlag? Hoe verhouden de economische (toeristische) belangen zich tot de artistieke belangen? Hoe gaan de musea om met ons verleden?
Manfred Sellink (KMSKA), Ann Demeester (Frans Hals Museum), Phillip Van den Bossche (Mu.ZEE) en Emilie Gordenker (Mauritshuis) gaan hierover in gesprek.
Inleiding door Peter De Wilde (Toerisme Vlaanderen); respondent is Sjarel Ex (Museum Boijmans Van Beuningen). Moderator is Sacha Bronwasser (de Volkskrant).
Een organisatie van Ons Erfdeel en deBuren in partnerschap met het KMSKA.
Achteraf wordt u een drankje aangeboden door Ons Erfdeel en deBuren, met dank aan Brouwerij Strubbe.
U leest een verslag van dit gesprek in Ons Erfdeel 4/2017 (november).
In 2017 bestaat het tijdschrift Ons Erfdeel zestig jaar. De redactie organiseert, samen met deBuren, een aantal debatten om de Staat van de Unie op te maken in belangrijke gebieden van de Vlaams-Nederlandse samenwerking.
We staken al van wal op 10 november 2016 in Brussel met een thema dat ons uit het hart gegrepen was:
Nederlands in de wereld: zinnige culturele diplomatie? Op 8 februari 2017 bogen we ons over de geschreven pers en op 31 mei ging het over uitgeven in de Lage Landen.