Genadeloze roman over de tragikomedie van onze neoliberale samenleving

Civis Mundi Digitaal #60

Aankondiging van: Jonas Lüscher, Kracht. Uitgeverij Wereldbibliotheek, 2018.

Onlangs verscheen van

Jonas Lüscher de roman Kracht. In deze roman gebruikt Lüscher zijn aan Thomas Mann herinnerende stijl om een ironisch portret te schetsen van de moderne intellectuele elite. Die heeft Europese waarden als humanisme, waarheidsvinding en filosofische eerlijkheid geofferd aan postmoderne gemakzucht, en heeft niets in te brengen tegen het dreigende digitale totalitarisme. Vraag nu alvast een recensie-exemplaar aan.

 

Richard Kracht, hoogleraar retorica in het Duitse Tübingen, heeft een slecht huwelijk en zit financieel aan de grond. Om de scheiding te bekostigen doet hij mee aan een prijsvraag die een steenrijke internetondernemer in Silicon Valley heeft uitgeschreven. Wie in een voordracht van 18 minuten, te houden aan Stanford University, het beste antwoord geeft op de vraag waarom alles wat bestaat goed is en hoe we het toch kunnen verbeteren, wint een miljoen dollar. Kracht reist af naar Stanford en begint te werken aan een overtuigend betoog. Maar tijdens het schrijven moet hij onder ogen zien dat zijn eigen leven haaks staat op de stelling. Het leidt tot zijn ondergang.

 

 

Jonas Lüscher(1976) was onderwijzer in Bern en werkte een paar jaar in de Duitse filmindustrie. Daarna studeerde hij filosofie in München en Zürich. In 2016 verscheen zijn literaire debuut Het voorjaar van de barbaren.

 

 

Gegevens 

Verschijnt: 24 mei 2018
Paperback met flappen
Prijs: € 19,99 | 240 blz.
ISBN: 9789028427419
Oorspronkelijke titel: Kraft
Vertaling: Gerrit Bussink
Ook als e-book beschikbaar