Kruisbestuiving wetenschap en kunst verbonden in S.E.A.

Civis Mundi Digitaal #60

Texel toont tien kunstwerken: inspiratie tussen kunstenaars en wetenschap uitgebeeld

Tien kunstwerken geïnspireerd op tien ontmoetingen tussen kunstenaars met wetenschap. Dat is Science Encounters Art, afgekort S.E.A. De kunstwerken staan verspreid over Texel en worden tentoongesteld in de maanden juni, juli en augustus 2019. Alle kunstwerken worden ondersteund met een verhaal over de ontmoeting tussen kunstenaar en wetenschapper. S.E.A biedt bezoekers een buitengewoon en origineel verhaal over Texel en de zee. Op 1 juni 2018 start het project met een inspirerende bijeenkomst waarbij betrokkenen elkaar ontmoeten bij het NIOZ op Texel.

 

Inspiratiebron

Waar kun je de kracht en weidsheid van de zee beter ervaren dan op een eiland? Dit is de vraag die bedenker en organisator Paulien Valk bracht tot het opzetten van S.E.A. Valk: “Waar het grootste gedeelte van het landoppervlak al is ontdekt, herbergen bonkende golven en eindeloze diepten nog vele geheimen voor ons. Ruim 70 procent van onze aarde bestaat uit zee, dat is voor zowel kunstenaars als wetenschappers een onuitputtelijke bron van inspiratie. Kunstenaars en wetenschappers zijn als geen ander in staat om ‘uit het systeem’ te stappen.”

 

Ode aan de zee

S.E.A. brengt een ode aan de zee door wetenschappers en kunstenaars te koppelen. Zeeonderzoek draagt bij aan de kennis over hoe de mens op een duurzame manier met de planeet om kan gaan. Jet Bussemaker, voormalig minister van Kunst & Wetenschap: “De kruisbestuiving tussen wetenschap en kunst is cruciaal voor het oplossen van grote maatschappelijke problemen.” Op Texel is het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) gevestigd; een van de meest gerenommeerde maritieme onderzoeksinstituten ter wereld. “Het NIOZ experimenteert bijvoorbeeld met de kweek van zeewier en zoutwateralgen voor voedsel, medicijnen en biobrandstof. Door deze ontwikkeling en inzichten te vertalen naar kunst wil S.E.A hier middels de interactie tussen tien wetenschappers en tien kunstenaars een rol in vervullen.

 

Over S.E.A.

S.E.A. staat voor ’Science Encounters Art’, oftewel ‘wetenschap ontmoet kunst’. S.E.A brengt een ode aan de zee, door kunstwerken geïnspireerd op wetenschap op Texel te realiseren. S.E.A beoogt daarmee creatieve en inspirerende ervaringen aan het publiek te bieden. Daarnaast wil S.E.A nieuwsgierigheid opwekken naar onderzoek over de zee en hoe dit wordt vertaald in kunst. S.E.A doet dit door professionele kunstenaars uit verschillende disciplines aan wetenschappers van het NIOZ te koppelen. Dit leidt tot tien kunstwerken, die gedurende de maanden juni, juli en augustus 2019 worden getoond op verrassende plekken op het eiland.