Auteursbezoek laureaat Spinozalens 2018 Dominique Moïsi van 21-24 november as.

Civis Mundi Digitaal #62

 

‘Triomf van de angst’ van Moïsi verschijnt bij Boom uitgevers Amsterdam

Politiek denker Dominique Moïsi komt naar België en Nederland ter gelegenheid van de uitreiking van de Spinozalens op donderdag 22 november in de Nieuwe Kerk, Den Haag. Dan wordt tevens zijn nieuwe boek Triomf van de angst gepresenteerd.

De Spinozalens wordt iedere twee jaar uitgereikt aan een internationaal vermaard denker over ethiek en samenleving. De keuze viel op Moïsi omdat hij een hedendaags invloedrijk denker is met oog voor ‘Europa’, het thema van dit jaar. Dat hoop mogelijk is na angst en vernedering is de boodschap die de jury onder voorzitterschap van Van Rompuy en de Stichting van de Internationale Spinozaprijs met de keuze van Moïsi sterk willen ondersteunen. De Spinozalens is een initiatief van de Stichting Internationale Spinozaprijs en bestaat uit een sculptuur van Spinoza en een geldbedrag van € 10.000. 

Dominique Moïsi (1946) is een Franse filosoof en politicoloog. Hij is verbonden aan het Institut Montaigne en medeoprichter van het Institut Francais des relations internationales. Moïsi schreef verschillende veelgeprezen boeken, waaronder De geopolitiek van emotie (2009). Ter gelegenheid van de uitreiking van de Spinozalens verschijnt Triomf van de angst. De geopolitiek van series bij Boom.

Triomf van de angst
Op 22 november wordt tevens Moïsi’s boek Triomf van de angst gepresenteerd. Hierin duidt hij op originele wijze de tijdgeest aan de hand van series als Homeland en Game of Thrones. Volgens Moïsi tonen zij de emotionele toestand van het Westen: angst overheerst.

Auteursbezoek
Voorafgaand aan de uitreiking van de Spinozalens in Den Haag houdt Moïsi een lezing op de Universiteit van Leuven op 21 november. Daarnaast spreekt hij op 23 november bij Radboud Reflects in Nijmegen. Ook is er een scholierenwedstrijd verbonden aan zijn bezoek. De winnaars ontmoeten Moisi op 23 november in Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum.

Triomf van de angst. De geopolitiek van series | Oorspronkelijke titel: La géopolitique des séries. Ou le triomphe de la peur | Vertaling: Ellis Booi | paperback, ca. 160 pagina’s | Verkoopprijs ca. € 22,50