Brazilië, Bolsonaro en een medische ramp

Civis Mundi Digitaal #73

door Jan de Boer

Net gekozen als president maar pas in functie op 1 januari 2019, heeft Bolsonaro al de aanval geopend op het publieke onderwijs dat in zijn ogen veel te links is en dat hij dat wil privatiseren. In

zijn verbetenheid op het communisme heeft hij voor de zoveelste keer de regering van Cuba voor alles wat lelijk is uitgemaakt. Cuba heeft genoeg van al deze scheldpartijen en dreigementen aan zijn adres en heeft een duidelijk antwoord gegeven waarover de echtgenote van mijn goede Brazilaanse vriend en schrijver François - zij werkt in de Braziliaanse gezondheidszorg - mij informeerde. Cuba heeft met onmiddellijke ingang zijn deelname aan het programma ’Mais Medicos’ oftewel ’meer dokters’ opgezegd. Een ramp voor de Braziliaanse gezondheidszorg want dit houdt in dat 8332 Cubaanse artsen die in de meest arme streken van het land werken, nu vertrekken. Volgens een berekening van de Nationale Confederatie van Gemeenten, hebben zo van de ene op de andere dag 28 miljoen Brazilianen geen medische hulp meer. Meer dan 300 artsen werken in de ver afgelegen gebieden van de indianen en meer dan 3000 gemeenten zijn volledig afhankelijk van deze Cubaanse artsen.

"De gezondheidszorg en de armste Brazilianen zijn de verliezers. Dat gebeurt er als een oorlogszuchtige geest en eigenbelangen boven de belangen van de bevolking worden gesteld" laat zij mij weten. Na de grote manifestaties tegen het plichtsverzuim van de regering op het gebied van de gezondheidszorg werd in 2013 ‘Mais Medicos’ gerealiseerd door de Pan -Amerikaanse Organisatie van de Gezondheidszorg (OPS) die een einde zou moeten maken aan het gebrek aan medische hulp in de afgelegen gebieden van Brazilië. Er werd met name een beroep gedaan op buitenlandse professionals. Cuba is nu de belangrijkste leverancier en levert meer dan de helft van de medische teams.

De Cubaanse president Miguel Diaz-Canel laat weten dat Bolsonaro in zijn verbetenheid op het communistische bewind van Cuba nu echt te ver is gegaan met het stellen van onacceptabele eisen betreffende deze Cubaanse medische hulp aan Brazilië. Bolsonaro heeft publiekelijk laten weten dat hij twijfelt aan de deskundigheid van de Cubaanse artsen en eist dat deze een Braziliaans diploma gaan halen. En om aan deze eis kracht bij te zetten beschuldigt hij de Cubaanse artsen van onmenselijke behandelingen natuurlijk zonder enig bewijs daarvoor te leveren. Bolsanaro heeft ook de Cubaanse regering beschuldigd van verrijking over de rug van deze artsen. De salarissen van de artsen worden door de OPS overgemaakt aan de Cubaanse regering die als gevolg van een akkoord tussen beide partijen slechts een deel daarvan aan de artsen overmaakt. Verbitterd door het idee dat hij zo een communistisch land financiert, zegt Bolsonaro dat de Cubaanse artsen ’slaven ’ van het Cubaanse regime zijn.

Het Nationale Front van Burgemeesters en de Nationale Raad van gemeentelijke secretarissen van de gezondheidszorg vrezen een rampzalig scenario en hebben de nieuwe regering opgeroepen op deze beslissing terug te komen. Maar Bolsonaro houdt zijn poot stijf, dus vertrekken deze 8332 artsen uit Brazilië hetgeen volgens de Nationale Confederatie van gemeente, een medische ramp betekent.

Het is niet de eerste diplomatieke retoriek van Bolsonaro. Hij heeft al de mohammedaanse landen op de kast gejaagd met de mededeling dat hij net als Donald Trump de Braziliaanse ambassade in Israël van Tel Aviv naar Jeruzalem gaat verplaatsen. Hij heeft China tegen zich in het harnas gejaagd door dat land te beschuldigen van het willen kopen van Brazilië en van het destabiliseren van Argentinië. Hij heeft Noorwegen laten weten dat de ontbossing van het Amazonegebied zijn zaak is waarmee Noorwegen zich niet mee heeft te bemoeien. De minister van buitenlandse zaken van Bolsonaro heeft namens hem verklaard dat de opwarming van de aarde een ’ marxistisch complot ’ is en dat Europa "cultureel inhoudsloos" is… Arm Brazilië!