Civis Mundi Digitaal #73
In deze nieuwsbrief kondigen we een verandering aan in onze dienstverlening, leden doen een oproep voor hun onderzoek naar de Rotterdamse exlibris, en we zetten de openingstijden rondom de feestdagen voor u op een rijtje.
Verder leest u een mooie bespreking van de Russische bibliotheek, kunt u alvast de datum van onze eerstvolgende lezing noteren (met emiritus hoogleraar Koo van der Wal), en komt onze vriend Drs. P weer eens voorbij.
Wij wensen u fijne feestdagen met veel leesplezier!
Inhoud
Nieuws
Activiteiten:
Nieuw in context:
Cultureel Rotterdam
Uitgelicht: Het Drs. P Jaar- en Bewaarboek
Nieuws
Veranderingen in de dienstverlening van het Rotterdamsch Leeskabinet
Vanaf 1 januari 2019 verandert de dienstverlening aan de leden en de andere gebruikers van het Rotterdamsch Leeskabinet. Dit heeft tot gevolg dat de huidige informatie- en uitleenbalie wordt opgeheven en de ‘boekenkern’ het centrum van onze dienstverlening wordt. Hiertoe wordt het leeskabinet in januari licht verbouwd.
Het is de bedoeling dat er zo een ruimte ontstaat, die een eigen sfeer heeft en die allereerst bestemd is voor gebruik door de leden en gebruikers van het Leeskabinet. Er zullen twee leestafels worden geplaatst, waar de nieuwe boeken en tijdschriften kunnen worden ingezien. Maar waar ook gelegenheid is elkaar en de medewerkers van het RLK te ontmoeten.
Op bepaalde tijden zullen medewerkers aanwezig zijn om bijvoorbeeld nieuwe aanwinsten aan u voor te stellen en uw overige vragen te beantwoorden over de collectie, de catalogus en alles wat u verder maar wilt weten.
Voor alle zaken die met de uitleen te maken hebben, kunt u voortaan terecht bij de balie van de Universiteitsbibliotheek. De medewerkers van de UB zien ernaar uit om u van dienst te kunnen zijn. Een wat zakelijk gevolg van deze verandering in de dienstverlening, is dat bij de balie vaker om uw lenerspas gevraagd zal worden. Neem deze dus vooral mee bij een bezoek aan de bibliotheek. Dit was u wellicht al gewend wanneer u gebruik maakt van de Self Service Library.
Hoewel er dus het een en ander gaat veranderen, blijven wij de persoonlijke dienstverlening aan u als lid van het Leeskabinet vooropstellen. Daarbij zorgen we ook volgend jaar weer voor een boeiend programma met lezingen en andere activiteiten, èn werken we als vanouds aan de samenstelling van een actuele en verdiepende collectie. Het Rotterdamsch Leeskabinet blijft dé particuliere bibliotheek van Rotterdam en omstreken.
We blijven zoals gewoonlijk bereikbaar op 010-4081195 en via leeskabinet@eur.nl
Schets van de nieuwe situatie in het Leeskabinet, met twee leestafels.
Oproep: Rotterdamse Exlibris
Drie verzamelaars van het exlibris, met een warm hart voor Rotterdam, hebben de koppen bij elkaar gestoken en hun verzamelingen doorgeploegd met de vraag: ‘Bestaat er zoiets als het Rotterdams exlibris?’
We willen deze vraag graag beantwoord zien en hebben daarvoor een publicatie in gedachten, hetzij in de vorm van een uitgebreid artikel, ofwel in boekvorm. Is er in uw familie een exlibris bekend dat op de een of andere manier verbonden is aan de stad Rotterdam? Te denken valt aan exlibris, gemaakt voor families die generaties lang in Rotterdam hebben gewoond en gewerkt of exlibris, gemaakt door Rotterdamse kunstenaars. Het allermooist is natuurlijk het exlibris waarop een afbeelding staat, die betrekking heeft op de haven of de stad, zoals het stadswapen, de toren van de Laurenskerk, het beeld van Zadkine, Erasmus of een ander stadsbepalend gezicht.
Als u in het bezit bent van een zo’n exlibris, zou u dan contact met ons willen opnemen? Wij willen graag dat exlibris scannen en het verhaal dat erachter zit horen. Meldt u zich via het Rotterdamsch Leeskabinet: leeskabinet@eur.nl.
Wij danken u heel hartelijk voor uw medewerking!
Ton Rechtuijt, Loek Aarsen en Cees Lith
Openingstijden rond de feestdagen
Chris de Stoop in KINO
Op 14 november was Chris de Stoop te gast in KINO om te spreken over zijn nieuwste boek Wanneer het water breekt. Op indrukwekkende wijze zette De Stoop de levenswandel uiteen van een groep Vietnamezen die in 1981 met een vissersboot hun geboortegrond ontvluchtte en overwegend in België terechtkwam.
De Stoop ondersteunde zijn verhaal met op de achtergrond foto’s van de vissersboot, genomen vanaf het Belgische schip waardoor de vluchtelingen uiteindelijk werden opgepikt. De indringende parallel die De Stoop schilderde met zijn bestseller Dit is mijn hof maakte dat het publiek een genuanceerd perspectief geboden werd op wat het betekent om afgesneden te zijn van de geboortegrond.
Activiteiten
Boekenmarkt bij het Leeskabinet
Het Leeskabinet ontvangt met enige regelmaat geschenken van particulieren die onze bibliotheek een warm hart toedragen. Het komt voor dat we boeken die worden aangeboden reeds in de collectie blijken te hebben. Om deze vaak prachtige boeken toch een goede herbestemming te geven organiseren we dit jaar op donderdag 13 en vrijdag 14 december een boekenmarkt. Het aanbod is zeer divers, met veel literatuur en geschiedenis en met bijzondere exemplaren voor de fijnproever.
Kom dus uw slag slaan, op donderdag van 16.00 tot 20.00 en op vrijdag van 10.00 tot 17.00, zolang de voorraad strekt! De helft van de opbrengst gaat naar de Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF.
Leeskabinet-lezing
donderdag 17 januari
Koo van der Wal: Op zoek naar de ziel van Europa. Een cultuurfilosofische verkenning
Op donderdag 17 januari aanstaande zal Koo van der Wal, emeritus hoogleraar aan onze universiteit, spreken over zijn nieuwste en nu al zeer goed ontvangen boek Op zoek naar de ziel van Europa. Een cultuurfilosofische verkenning. Dit uiterst actuele thema belooft een boeiende analyse op te leveren en we ruimen dan ook een beetje extra tijd in voor gedachtewisseling achteraf. De lezing zal vanaf 20.00 plaatsvinden in de Senaatszaal, de uitnodiging volgt.
Lezing 20:00 - 21:15, inloop vanaf 19:30
Toegang gratis, ook voor niet-leden.
Locatie: Senaatszaal (Erasmus Building, voorheen gebouw A, 1e verdieping)
Aanmelden via tel. 010 408 1195 / of mail leeskabinet@eur.nl
Boekverkoop door boekhandel v/h Van Gennep
Nieuw in context
De Russische bibliotheek
Berrie Vugts
De Russische acteur Oleg Tabakov als Oblomov in de gelijknamige verfilming door regisseur Nikita Michalkov (1980)
De Russische literatuur kende een bloeiperiode zonder weerga tussen de eerste publicaties van de jong gestorven Alexander Poesjkin (1799-1837) en de laatste van de zeer oud geworden Leo Tolstoj (1828-1910). Klassieke werken als Jewgeni Onegin van Poesjkin, Dode zielen van Gogol, Vaders en zonen van Toergenjew, Misdaad en straf van Dostojewski en Oorlog en vrede van Tolstoj, worden sindsdien wereldwijd gelezen. Vanaf 1953, het jaar waarin het eerste in het Nederlands vertaalde deel verscheen, werd de Russische bibliotheek een begrip.
De prachtige uitgaven, met hun onmiddellijk herkenbare omslagontwerpen van Helmut Salden en later van Gerrit Noordzij, zijn pronkstukken in menig privéverzameling geworden en natuurlijk ook bij het Leeskabinet aanwezig. Ter vergroting van de zichtbaarheid hebben we onze Russische bibliotheek nu goeddeels uit het depot gelicht en bij elkaar in de open opstelling geplaatst. Zo heeft u zowel eerdere vertalingen als de recentelijk verschenen nieuwe vertalingen van onder meer Poesjkin en Dostojeveski door meestervertaler Hans Boland direct bij de hand.
Een klassiek en bovenal vermakelijk boek over de Russische literatuur is het door Karel van het Reve geschreven Geschiedenis van de Russische literatuur: van Vladimir de Heilige tot Anton Tsjechov (1985). (RLK A.0.7747) Van Michel Krielaars verscheen dit jaar Een onbekende vriend: het mooiste uit de Russische Bibliotheek. (RLK 17.75 KRIE) Raadpleeg deze werken ter oriëntatie en inspiratie!
Een bijzonder boek is Oblomov van Ivan Gontsjarov (1812 -1892). Niet zozeer omdat deze roman verscheen in 1859, het jaar waarin het Leeskabinet werd opgericht, maar vanwege het levensgevoel dat eruit spreekt en dat bekend is geworden als het “Oblomovisme”. Vaak wordt hiermee verwezen naar de tragische kwaliteit van mensen die ten onder gaan aan passiviteit en inertie. En hoewel het in de roman inderdaad tientallen pagina’s duurt voordat Oblomov daadwerkelijk zijn bed uit komt zit er volop vaart in het verhaal en doen we het personage dat dit meesterwerk draagt met een dergelijke beschrijving schromelijk tekort. (RLK 90.25 GONT)
Van Dostojevski beveel ik Duivels aan, een roman die ondanks de soms als schier ongenietbaar omschreven stijl van Dostojevski enorm gelaagd is en die tezamen met Vaders en Zonen van Toergenjev het negentiende-eeuwse Russische nihilisme markeert. Een roman die een andere roerige periode in de Russische geschiedenis kritisch aanvat - de Sovjetmaatschappij tussen 1920 en 1940 - is De Meester en Margarita van Michail Boelgakov (1891-1940). Van de meester van het korte verhaal Tsjechov kan ik ten slotte alles aanbevelen, zowel zijn toneelstukken als korte verhalen.
Cultureel Rotterdam
Toneeltekst schrijfworkshop met Maria Goos: over het schrijven van toneel, het opbouwen van een personage en veel meer! Maria Goos, de grande dame van het Nederlandse toneel en schrijfster van We zijn hier voor Robbie, geeft een lezing met workshop in het Oude Luxortheater, zondag 2 december vanaf 13:00 uur. Koop kaarten
Marcel Möring gaat in gesprek met Kader Abdolah over diens nieuwste roman Het pad van de gele slippers, zondag 9 december vanaf 14:00 uur in boekhandel Donner. De toegang is gratis.
Bij Boek & Meester is op vrijdag 14 december Erwin Mortier te gast. Hij spreekt met Ernest van der Kwast over Boeken van de troost. Leden van het Rotterdamsch Leeskabinet gaan zoals gewoonlijk met korting. Aanvang 20:15 uur, bij Theater Rotterdam (locatie Witte de With) Koop kaarten
Heeft u de Leeskabinet-lezing met Jan Brokken gemist? Dan krijgt u op dinsdag 29 jauari nog een kans bij boekhandel Maximus. Ivan Borghstijn interviewt Brokken over zijn boek De rechtvaardigen: hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde. Toegang €8,50 of €28,50 (inclusief boek). Aanvang 20:00 uur, aanmelden via mail of in de winkel.
Uitgelicht:
Het Drs. P Jaar- en Bewaarboek
In Uitgelicht dit keer geen oude of bijzondere druk, maar een splinternieuw boek: het Drs. P Jaar- en Bewaarboek. Of het echt de eerste van een jaarlijkse reeks wordt, is nog niet zeker. Deze editie, die in november verscheen, is in elk geval de moeite van het signaleren meer dan waard. Het bevat een keur aan korte en langere artikelen, over alle mogelijke aspecten van het leven en werk van dichter en liedjesmaker Heinz Polzer, alias Drs. P. Belicht worden onder veel meer de vriendschap met de graficus M.C. Escher, Polzers relatie tot Zwitserland, zijn voorouders, de vroegste publicaties (in de Rotterdamse Studenten Almanak), het Rotterdamse werk en de vele door Polzer zelfbedachte versvormen.
Voor de hardcore fan en boekenliefhebber bevat het boek een complete bibliografie van boeken van de kunstenaar, samengesteld door de verzamelaar Loek Berbee, met wie tevens een interview is opgenomen. Dan is er nog een cd bijgevoegd met historische flitsen, oftewel luisterspelen over de vaderlandse geschiedenis. En last but not least: onze bibliothecaris Roman Koot schreef over de privébibliotheek van Polzer, die aan het Rotterdamsch Leeskabinet is geschonken. Inmiddels zijn alle boeken uit die bibliotheek gecatalogiseerd, via de bibliotheekcatalogus terug te vinden en ter inzage aan te vragen. Met dank aan oud-medewerker en vrijwilliger Margriet van Duin-Zijlstra!