Civis Mundi Digitaal #74
Alleen tegen bijna iedereen kondigde de meester-twitter Trump de terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Syrië aan. "Wij hebben de Islamitische Staat in Syrië verslagen" twitterde de Amerikaanse president op 19 december 2018. Wat later zei hij in een videoboodschap: "Wij hebben gewonnen. Het is tijd dat onze troepen naar huis terugkeren. Zij keren allemaal terug en dat gebeurt nu". De terugtrekking van de 2000 Amerikaanse soldaten uit Syrië was één van zijn belangrijkste beloften in zijn verkiezingscampagne. Hij wil ook de helft van de Amerikaanse troepen in Afghanistan terugtrekken. Sinds het rampzalige antwoord van George W. Bush op de aanvallen op 11 September 2001: oorlogen en invasies in plaats van een meer subtiele anti-terroristische actie, hebben daarna de presidenten Obama en Trump tijdens hun verkiezings- campagne beloofd een einde aan deze militaire interventies te maken.
Het probleem is dat gezien de huidige situatie in Syrië deze beslissing uiterst gevaarlijk is. In tegenstelling tot hetgeen Trump beweert, is de Islamitische Staat beslist niet overwonnen. Zij mag in de afgelopen twee jaar de steden en het gebied van zijn ’ kalifaat’ verloren hebben, maar zijn chef, Abou Bakr Al - Baghdadi, is nog springlevend en zijn staf controleert nog altijd 20.000 tot 30.000 strijders in de grensstreek Syrië-Irak. Het andere probleem is dat de beslissing van Trump wel toegejuicht wordt door enerzijds Damas, Teheraan en Moskou, anderzijds ook door Ankara, maar door niemand in het kamp van de coalitie tegen de Islamitische Staat. Parijs en Londen hebben hun ongerustheid uitgesproken. En ook de oppositie tegen deze presidentiële beslissing in de Verenigde Staten zelf liegt er niet om. De minister van Defensie, James Mattis, en de speciale afgezant van het departement in de anti-jihadistische coalitie, Brett McGurk, zijn onmiddellijk afgetreden. En zelfs in het kamp van de zeer nauw bij Trump staande ’haviken ’ met name vertegenwoordigd door zijn Raad voor de Nationale Veiligheid, John Bolton, moet een sombere sfeer heersen. Terwijl onder president Obama de Amerikaanse inzet in Syrië strikt beperkt was tot de strijd tegen de Islamitische Staat, had John Bolton juist meegedeeld dat er ook nog andere doelen op wat langere termijn zijn zoals het vertrek van het Iraanse leger uit Syrië en zijn hulptroepen. John Bolton werd dus zogezegd totaal ’afgeserveerd’.
Trump moet deze beslissing helemaal alleen hebben genomen zonder te onderhandelen en wellicht onbedoeld ten gunste van de belangen van Moskou en Ankara. Poetin die zei " Donald heeft
gelijk " is de grote winnaar. Trump heeft tijdens een telefoongesprek Erdogan op de hoogte gesteld van zijn beslissing en verder getwitterd dat hij voor hem het licht op groen zette voor een aanval op de Koerden.
Het is werkelijk een schandalige, schaamteloze beslissing van Trump, een dolksteek in de rug van de Koerden die de beste bondgenoten van de internationale coalitie in Syrië waren. En zij strijden nog iedere dag tegen de jihadisten en bewaken nog duizenden gevangenen die verdacht worden zich te willen verspreiden over de hele wereld en met name in Europa. In de steek gelaten door de Amerikanen zitten ze nu klem tussen Ankara en Damascus. Iedereen is voortaan gewaarschuwd: het woord van een Amerikaanse president heeft geen enkele waarde. De Koerden hebben deelgenomen aan een door de hele wereld verklaarde ’gerechtvaardigde’ oorlog, hebben duizenden strijders verloren en Trump heeft de Koerden nu middels een simpel twitterberichtje volledig laten vallen. Dit verraad is sinds lange tijd het beste bericht voor de jihadisten.