Kernenergie als kans

Civis Mundi Digitaal #80

Aankondiging van: Rauli Partanen en Janne Korhonen, Kernenergie als kans. Een uitdagende bijdrage aan het klimaatdebat. Uitgeverij Nieuw Amsterdam, 2019.

 

In 2050 moet bij de productie van energie de CO2-uitstoot nagenoeg nul zijn. Internationaal is de afspraak: inzetten op energiebesparing en op hernieuwbare bronnen als wind- en zonne-energie. Maar waarom richten we ons niet meer op kernenergie?
      De auteurs laten zien dat het klimaatdebat wordt gekenmerkt door een onjuiste presentatie van onderzoeksresultaten en door wensdenken over technologische wonderen. Bovendien hebben we door decennialang verzet tegen kernenergie onvoldoende objectieve informatie over ’s werelds belangrijkste bron van CO2-vrije energie. Wordt er angst en onzekerheid gezaaid over straling en afval, terwijl klimaatverandering zowel de menselijke beschaving als de aarde in gevaar brengt?
      Kernenergie kan een belangrijke bijdrage leveren aan de oplossing van het klimaatprobleem, zo betogen de auteurs in dit provocerende boek. Met een nawoord van Marco Visscher (auteur vano.a. Ecomodernisme) over kernenergie in Nederland.

 


’Als we het klimaat willen redden, moeten we kernenergie als serieuze optie gaan zien.’ Arjen Lubach, Zondag met Lubach

’Dit boek laat zien dat we CO2-vrije kernenergie nodig hebben om het klimaatprobleem op te lossen.’James Hansen, klimaatwetenschapper

’De auteurs kijken met kritische blik naar de antinucleaire argumenten, die naar hun oordeel niet deugen.’Mark Lynas, auteur van Zes graden en De mens als God
 

 

Over de auteurs


Rauli Partanen is auteur, docent en consultant op het gebied van milieu en energie. Hij is medeoprichter van de denktank Think Atom.

 

 

 Janne Korhonen doet als onafhankelijk researcher onderzoek naar klimaatverandering, innovatie, energie en samenleving.

 

 

 

Gegevens

Oorspronkelijke titel: Climate Gamble
Vertaald door: Gijs Zwartsenberg
Maart 2019
Prijs: € 17,99
ISBN: 978 90 468 2553 2
Aantal pagina’s: 176