Alexander Schippers wint de eerste Jos van Leeuwen Fotoprijs

Civis Mundi Digitaal #80

Op donderdag 7 maart heeft fotograaf Alexander Schippers de Jos van Leeuwen Fotoprijs voor dé nieuwsfoto van 2018 gewonnen. Deze nieuwe fotoprijs is in het leven geroepen door ANP en Hollandse Hoogte. De prijs is vernoemd naar de Haagse nieuwsfotograaf Jos van Leeuwen. Jos is nog dagelijks op pad om het nieuws in de regio Den Haag vast te leggen. Een ambachtsman in hart en nieren. De uitreiking vond plaats tijdens een speciale editie van PictureThis Den Haag, in Nieuwspoort.

De Jos van Leeuwen Fotoprijs zal jaarlijks worden uitgereikt.

De jury, die dit jaar bestond uit Leo Blom, Roel Rozenburg en Jos van Leeuwen, nomineerde zes foto’s uit het jaaroverzicht dat zij maakten van nieuwsfoto’s van het ANP en Hollandse Hoogte. Dit jaaroverzicht verscheen in het magazine Hollandse Beelden.

Zij kozen uit deze selectie voor ‘de zwaan’ van Alexander om zijn bijzondere kijk op het nieuws. Leo Blom: “Alexander weet een groot onderwerp, ons milieu en de vervuiling er van, prachtig te vatten in een heel mooi klein beeld. Met die heerlijke typische Hollandse twist, de flest Dreft. Groot nieuws, heel mooi weergegeven. En met een glimlach."

 

Publieksprijs

Naast de Jos van Leeuwen Fotoprijs kozen de aanwezigen ook een publieksprijs. Deze ging naar Steven van der kruit met zijn foto van de aanslag op het Centraal Station in Amsterdam. De Haagse wethouder Rachid Guernaoui, onder meer van mediazaken, reikte deze prijs uit.