Persoonlijke verhalen over autisme en het christelijk geloof

Civis Mundi Digitaal #86

Aankondiging van: Alianna Dijkstra, Is er een hemel voor autisten? Uitgeverij KokBoekenCentrum, 2019.

Het boek Is er een hemel voor autisten? geeft inzicht in hoe mensen met autisme geloven kunnen ervaren. Mensen met autisme voelen zich vaak onbegrepen, ook in kerk of gemeente. In dit boek komen 20 mensen met autisme en professionals die met deze doelgroep werken aan het woord. De mensen met autisme vertellen openhartig over hun leven, hun kerkelijke achtergrond, hun zoektocht naar zingeving en hun ervaringen (inclusief moeilijkheden) in het brede spectrum van christelijk Nederland. De combinatie autisme en Bijbel, God, Kerk levert vaak allerlei spanningen op, maar biedt ook verrijkende inzichten en waardevolle levenslessen.

 

Over het boek

In Is er een hemel voor autisten? brengt Alianna Dijkstra autisme en geloof met elkaar in gesprek. Ben je boos op God omdat je autisme hebt? Is er aandacht voor autisme binnen je kerk? Denk je dat God autisme kan genezen? Het is daarmee een belangrijke uitgave voor mensen met autisme, hun omgeving en voor professionals in de gezondheidszorg.
Alianna Dijkstra schuwt in dit boek geen enkele vraag over mensen met autisme en hun geloof. De schrijfster doet ook verslag van activiteiten rondom dit thema. Zo organiseert een kerk prikkelarme kerkdiensten speciaal voor deze doelgroep. Professionals uit de gezondheidszorg komen aan het woord over het werken met cliënten met autisme. De mensen in dit boek komen uit verschillende kerkgenootschappen, maar delen hun geloof in God en hun ervaringen met autisme.

Is er een hemel voor autisten? | paperback | ISBN 9789043530101 | € 17,50

 

Alianna Dijkstra (1974) is auteur, journalist en tekstdichter en heeft zelf autisme. Over dit onderwerp schreef ze eerder de boeken Autisten liegen niet en Autisteneiland.

Prof.Dr. Hanneke Schaap-Jonker, bijzonder hoogleraar klinische godsdienstpsychologie,  verzorgde bij dit boek een heldere inleiding.

 

Een paar citaten:

Niek: ‘In die tijd kwamen de eerste harttransplantaties. Dat vond ik fascinerend. Maar ik had geleerd dat God in je hart woont. Hoe zat dat dan als je een nieuw hart kreeg van iemand anders? Daarom vroeg ik of je dan een ander geloof kreeg. Ach­teraf weet ik wel dat ik dat veel te letterlijk nam. Dat was een typisch autistische vraag en de dominee kon er niks mee. Tegen­woordig kan ik de overdrachtelijke betekenis beter zien.’

Jojanne: ‘Ik weet soms niet wat ik in de Bijbel letterlijk moet nemen en wat niet. En hoe je iets moet interpreteren. Ik vind de geschiedenisverhalen uit het Oude Testament makkelijker om te lezen dan een brief van Paulus, zoals de brief aan de Galaten of Hebreeën. Dat is zulke abstracte taal. Daar moet ik echt een hele duidelijke uitleg bij hebben over wat het betekent en wat ik ermee kan.’