Filemon Wesselink, Judith Visser en Erik Jan Harmens over leven met autisme | 19 juni

Civis Mundi Digitaal #86

 

 

Wat betekent het om te leven met autisme? Schrijvers Judith Visser en Erik Jan Harmens gaan in gesprek met tv-presentator Filemon Wesselink. Voor haar succesvolle boek Zondagskind put Judith uit haar eigen leven, pas op volwassen leeftijd kreeg ze de diagnose die ze eigenlijk al kende: Asperger, een vorm van autisme. Erik Jan Harmens schreef zijn roman Pauwl over de volwassen autistische Paul en verwerkte daarin de ervaringen van zijn zoon die autistisch is. Harmens zoon las het manuscript mee en gaf zijn vader zeer bruikbare suggesties. Verslaggever en presentator Filemon Wesselink is vooral bekend van BNN-programma’s. Hij kwam er pas op latere leeftijd achter dat hij autisme had, toen hij de documentaireserie Het is hier Autistisch! maakte.

B-Unlimited | Leven met autisme | woensdag 19 juni | 20.30 - 22.00 uur | Centrale Bibliotheek | Spui 68 Den Haag | Gratis toegang voor studenten en scholieren. 7,- voor leden bibliotheek, Ooievaarspas en CJP. Normale prijs 10,- | tickets via 
www.b-unlimited.nl

Judith Visser (1978) publiceerde tot op heden twaalf boeken en een reeks korte verhalen. Haar meest recente werk is de bestseller Zondagskind, waarin ze haar eigen jeugd beschrijft; ze heeft het syndroom van Asperger. De roman is ook in Duitsland verschenen onder de titel Mein Leben als Sonntagskind. Judith woont met haar man en drie honden in Rockanje aan zee, waar zij werkt aan het vervolg op Zondagskind. Samen met haar Tsjechoslowaakse wolfhond Yuriko is zij ambassadeur van Hulphonden voor Autisme. Uiteraard is Yuriko (5) deze woensdag ook onze gast!

Erik Jan Harmens (1970) schrijft gedichten, duetten, columns, eassays, kinderboeken en romans. Zijn vier dichtbundels verschenen in 2016 als verzameld werk, getiteld Ik noem dit poëzie. Hij maakte lyrische duetten met Rick de Leeuw (Echte mannen scheiden niet, 2012) en met Ilja Leonard Pfeijffer (Duetten, 2016). Harmens was in 2002 de eerste poetry slam-kampioen van Nederland. Hij schreef drie romans, waaronder Pauwl (2017), een geestige roman over een volwassen man met autisme. Hij geeft les in Creative Writing aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem en werkt op dit moment aan nieuwe gedichten en een nieuwe roman.

Filemon Wesselink (1979) is verslaggever en presentator. Voor BNN presenteerde hij onder meer de spraakmakende programma’s Try before you die, Spuiten slikken en de documentaireserie Het is hier Autistisch! Hierin zoekt hij niet alleen mensen met autisme op, maar ontdekte hij ook dat hij zelf een autistische stoornis heeft. In 2009 kwam zijn eerste boek Voor de vrouwtjes uit, direct gevolgd door Een neus voor wijn.

Programma samengesteld door Ilonka Reintjens (Writers Unlimited)
Boekverkoop in de zaal door De Vries Van Stockum Boeken