Civis Mundi Digitaal #87
ANV
Nieuwe bestuursleden ANV
Het ANV heeft vier nieuwe bestuursleden. Zij zijn: Ria van Rompay, Paul Steegers, Lita Wiggers en Luc Willems.
ANV →
Evenement
Cultuurverschillen in zakendoen België-Nederland
De Nederlandse Kamer voor Koophandel NKVK-Beluned organiseert op 17 september a.s. een interactief seminar met als doel ondernemers voor te bereiden op het omgaan met de zakencultuur bij de Belgische of Nederlandse buren. Want het op de hoogte zijn van verschillen qua bedrijfs- en zakencultuur kan cruciaal zijn voor succesvol zakendoen.
NKVK →
Cultuur
Moeten we cultuurverschillen blijven opblazen?
De timide Vlaming versus de brallende Nederlander, de nonchalante verkeersovertreder versus de verbeten regelvreter, de bescheiden onderkruiper versus de arrogante betweter. Talrijke artikelen en boeken buigen zich over deze stereotypen. Bij het Humanistisch Verbond wordt de vraag gesteld of wij die verschillen moeten blijven opblazen.
Kunst
Nieuw project: OverBruggen
Met het traject OverBruggen gaan de Brakke Grond en DutchCulture de komende maanden op zoek naar concrete oplossingen voor problemen en obstakels die kunstenaars tegenkomen bij het oversteken van de Nederlands-Vlaamse grens. Zo willen ze kunstenaars helpen bij het uitbouwen van hun praktijk naar/in respectievelijk Nederland en Vlaanderen.
Maatschappij
Nieuwe website om via boekhandels boeken te kopen
De oprichters van Das Magazin/Das Mag – laureaten van de Visser-Neerlandiaprijs – hebben alweer een nieuw initiatief gelanceerd. Eén eenvoudige website waar lezers hun boeken bestellen, waarna lokale boekhandels ze leveren én eraan verdienen. Om echt van start te kunnen gaan, moeten er 10.000 boeken worden verkocht in twee weken. Meteen hebben 250 boekhandels en 100 schrijvers zich achter Bookaroo geschaard. Uit praktische overwegingen kunnen op Bookaroo voorlopig alleen in Nederland woonachtige klanten bestellen en alleen Nederlandse boekhandels leveren.
Bookaroo →
Maatschappij
Ook in Vlaanderen reactie op TU Eindhoven die meer vrouwen wil werven voor academische functies
Technische Universteit Eindhoven stelt anderhalf jaar lang alleen maar vrouwen aan in academische functies. Kan dat in Vlaanderen ook? Evangelia Demerouti, chief diversity officer van de TU Eindhoven, Stephanie Lenoir, woordvoerster van UGent, beargumenteren hun standpunt.
Tentoonstelling
’Retteketet Letterpret’ naar Nederland
Villa Verbeelding uit Vlaanderen heeft de reizende kindertentoonstelling Retteketet Letterpret samengesteld. Opvallende en ongewone letters spelen de hoofdrol. In de tentoonstelling is werk van letter- én tekentalenten Tom Schamp, Joke van Leeuwen, Wim Hofman en Harriët van Reek te bewonderen. Deze zomer is de tentoonstelling te zien in Museum Meermanno in Den Haag.
Geschiedenis
Recensie ’De Bourgondiërs’ in Neerlandia leidt tot discussie
In de nieuwste Neerlandia heeft hoofddocent Jan Dumolyn De Bourgondiërs gerecenseerd. Een bericht hierover op Facebook maakte nogal wat discussie los, waar ook auteur Bart Van Loo aan deelnam.
Facebook →
Taal
Wat is de status van het Nederlands in Caribisch Nederland?
Het Nederlands is op Aruba, Curaçao en Sint-Maarten een officiële taal evenals op de drie eilanden van Caribisch Nederland: Bonaire, Sint-Eustatius en Saba. Tot zover de feiten, nu de realiteit.
Economie
Jumbo opent drie supermarkten in Vlaanderen
De eerste drie Jumbo-supermarkten zullen eind 2019 hun deuren openen in Rijkevorsel, Pelt en Lanaken. In 2020 wil de Nederlandse onderneming nog eens twaalf tot vijftien supermarkten in Vlaanderen openen.
Nu →
Personalia
Christine Van Broeckhoven krijgt Nederlandse opvolgster
De internationaal bekende alzheimer-deskundige professor Christine Van Broeckhoven (in 2007 zomergast bij de VPRO) gaat volgend jaar met pensioen. Ze wordt opgevolgd door de Nederlandse Rosa Rademakers, die hiervoor na veertien jaar uit de Verenigde Staten zal terugkeren naar Vlaanderen.
Taal
Ondertiteling op televisie
Dat Nederland en Vlaanderen elkaars programma’s ondertitelen wordt in het algemeen onnodig gevonden en betreurd. Maar de Nederlandse omroepen ondertitelen zelfs bijna elke Brabander uit eigen land. Journalist John Bindels noemt dit Randstad-arrogantie en wil aantonen dat juist in de Randstad het Nederlands wordt vertekend.
Mobiliteit
Spoorverbinding Amsterdam-Brussel is een paardentram
Bram Caers woont in Antwerpen en werkt als onderzoeker aan de Universiteit Leiden. Daarom maakt hij veel gebruik van de Intercity Amsterdam-Brussel. Het traject omschrijft hij als een helletocht met vele omzwervingen. Onaanvaardbaar dat de Nederlandse en Belgische spoorwegen er niet in slagen om die verbinding beter te organiseren.
Tentoonstelling
Depok: de droom van Cornelis Chastelein
Een VOC-koopman laat zijn landgoed na aan de tot slaaf gemaakten die voor hem werken. Dit is in 1714 het begin van de Depok-gemeenschap. Tegenwoordig wonen de meeste Depokkers in Indonesië, Nederland en de Verenigde Staten. Velen hebben onderling contact. Fotograaf Geert Snoeijer en historicus en antropologe Nonja Peters stelden een tentoonstelling over de Depok-gemeenschap samen, die tot 6 oktober te zien is in het Westfries Museum. Het ANV steunde dit project.
Trouw →
Letteren
Interview met Bart Moeyaert op Nederlandse radio
Tzum-hoofdredacteur Coen Peppelenbos betreurt dat het stil bleef bij de Nederlandse omroepen, toen Bart Moeyaert de Astrid Lindgrenprijs won. Daarom prijst hij het interview met de laureaat in Radio Kunststof aan dat gaat over het winnen van de prijs, over zijn oeuvre en met als extraatje al een gedicht uit de nieuwe bundel die dit jaar uitkomt.
TZUM →
Film
Film over Anton de Kom
Er komt een film over de Surinaamse schrijver, activist en verzetsstrijder Anton de Kom. Dat heeft de Amsterdamse filmproducent Moving Dreams bekendgemaakt. De werktitel van de film is Wij Slaven van Suriname naar het gelijknamig boek van De Kom, waarin hij schreef over Surinamers die opstonden tegen het koloniale bewind van Nederland.
Taal
Vrijwilligers nodig voor Friese stemmenbibliotheek
Een magnetron bedienen door in het Fries commando’s te geven of de robots die scholen in Fryslân gebruiken, in de Friese taal aansturen. Het moet straks mogelijk worden dankzij een nieuwe Friese stemmenbibliotheek. De Fryske Akademy gaat hiervoor op zoek naar duizend vrijwilligers, die ieder een hoeveelheid zinnen moeten inspreken.
Media
Bart Van Loo geeft les over ’De Bourgondiërs’ op Nederlandse televisie
Auteur Bart Van Loo is de enige Vlaming in de Summerschools van het populaire tv-programma De Wereld Draait Door. Op 13 juni legde hij op de Nederlandse beeldbuis uit hoe goed de Bourgondiërs feestjes konden bouwen.
Geschiedenis
Oproep Museum Van Loon voor tentoonstelling ’Aan de Surinaamse grachten’
Op 5 oktober start de tentoonstelling Aan de Surinaamse grachten – Van Loon & Suriname (1728-1863) in Museum Van Loon. Hierin wordt voor het eerst de betrokkenheid van de familie Van Loon met de WIC en Suriname in de 18e en 19e eeuw belicht. Het museum wil in contact komen met personen die een verhaal of objecten willen delen.
ANV
Drie artikelen uit de nieuwe Neerlandia cadeau
Neerlandia 2019/2 is in juni verschenen. Op onze website kunt u de inhoudsopgave bekijken en drie artikelen lezen: het interview met de makers van de nieuwe televisieserie Grenslanders, het artikel waarin de nieuwe perspectieven van de Zomercursus Nederlands worden voorgesteld en de recensie van De Bourgondiërs van Bart van Loo.
ANV →
Komende activiteiten
Zondag 7 juli 2019
Bekendmaking en uitreiking ANV Debutantenprijs
woensdag 18 september 2019
Lezing Waar naartoe met het Nederlands aan onze universiteit? door Bruno De Wever
Izegem →
Zaterdag 21 september 2019
Excursie Alden Biesen en Maastricht met lezing Grensbeleving in het Maasgebied door Jan Peumans
Limburg →
Zaterdag 30 november 2019
Colloquium Waarom is standaardtaal belangrijk?
Woensdag 4 december 2019
Lezing De tsaar die alleen Russisch en Nederlands kende en daarmee zijn rijk moderniseerde door Emmanuel Waegemans
Izegem →