Filosofie Magazine special: De Vrije Wil

Civis Mundi Digitaal #87

 

Sommige filosofen menen dat ons gedrag geen kwestie is van vrije wil. Al in de antieke wereld stelde de school van de Stoa dat de kosmos, en daarmee ook ons gedrag, volledig wordt gestuurd door natuurwetten. In hun ogen is de vrije wil een illusie. Het zogeheten radicaal determinisme van de Stoa heeft vergaande morele gevolgen. Want als ons gedrag geen kwestie is van vrije keuze, zijn wij dan nog wel verantwoordelijk voor onze daden? Ook christelijke denkers, overtuigd van de goddelijke almacht, worstelden eeuwenlang met de vraag hoe vrij de mens is.

De discussie is nog altijd niet verstomd. Neurowetenschappers als Dick Swaab herleiden de menselijk geest tot een samenspel van synapsen, neurotransmitters en hormonen. Aan ons karakter valt volgens Swaab niets meer te veranderen. Ook de fameuze Amerikaanse denker Daniel Dennett meent dat er niks meer is dan DNA en de natuur, maar vreest dat mensen zonder geloof in de vrije wil eerder geneigd zijn om vals te spelen.

Deze speciale aflevering van Filosofie Magazine over lichaam en geest staat boordevol discussies over het bestaan van het onbewuste en de relatie tussen de vrije wil en onze moraal. Waar sommigen roepen dat voortschrijdende wetenschappelijke inzichten de filosofie overbodig maken, maken deze pagina’s het tegendeel duidelijk. Er staan nog volop filosofische vragen open over de vrijheid van onze wil en uw keuze om dit blad open te slaan.