Corsica in de greep van de maffia

Civis Mundi Digitaal #89

door Jan de Boer

Op 21 mei jongstleden werd Nicolas Kedroff in het zuiden van Corsica gelegen Porticcio vermoord. Acht maanden eerder in september 2018 ontsnapte Guy Orsoni op het nippertje aan een moordaanslag in Ajaccio. Behalve ernstige problemen met de justitie hadden beide mannen nog een punt gemeen: zij reden in een gepantserde, geblindeerde auto. Dit zeer geliefde middel van vervoer op Corsica is van levensbelang voor de lokale misdadigers. Dat is het en ook voor een aantal ondernemers om zich tegen agressie te beschermen nu het eiland aan een «mafiosisatio» zonder precedent ten onder schijnt te gaan met moorddadige afrekeningen, aanslagen en afpersingen aan de lopende band en met dynamiet opgeblazen huizen van niet-Corsicanen, etc.…

Volgens officiële cijfers telt Corsica een honderdtal eigenaars van auto’s uitgerust met een bescherming tegen zware wapens. Dit betekent dat één op de 3000 Corsicanen een gepantserde, geblindeerde auto heeft. Vier keer zoveel als Brazilië van Bolsonaro dat op deze bloeiende markt mondiaal de leiding heeft.

Het profiel van de eigenaars? Abonnees op rechtszaken, zoals een veertigjarige veroordeeld voor een omvangrijke drugshandel en in het bezit van een BMW X5. Maar ook ondernemers die naar het voorbeeld van een restauranteigenaar in Ajaccio ook in kogelvrije auto’s rijden. De meerderheid van hun leeft in de regio Ajaccio: het epicentrum van een criminele golf die sinds verscheidene jaren Corsica in zijn greep houdt. Het broeinest Bastia mogen we daarbij ook niet vergeten.

Midden jaren 2000 was Antoine Nivaggioni de eerste die zich een gepantserde auto aanschafte. Hij was een vroegere nationalistische activist omgeschoold in de sector privé-veiligheid en werd in oktober 2015 vermoord. De bevolking moest daar toen hartelijk om lachen. «Vroeger maakte men grapjes over dit toppunt van dikdoenerij. Maar nu wordt er niet meer om gelachen, want zo’n auto kan je leven redden, liet een rijke winkelier in Ajaccio weten. Niet iedereen kan deze rijdende forten aanschaffen. Kosten van 100.000 tot meer dan 500.000 euro, afhankelijk van de graad van bepantsering en verdere extra’s. Maar ook bescheiden ondernemers geconfronteerd met algemeen geworden afpersingen en bedreigingen, proberen zich te beschermen door bijvoorbeeld dikke stalen platen op hun bestelauto’s te lassen.

Dit verschijnsel verergert niet alleen de toch al gespannen situatie op het eiland dat geregeerd wordt door een coalitie van nationalistische partijen, die niet geheel vrij zijn van goede contacten met de maffia, eufemistisch uitgedrukt. Ook de publieke overheden maken zich ongerust over de consequenties die deze ontwikkeling kan hebben voor de handelswijze van de misdadigersbendes. Eric Bouillard, officier van justitie van Frankrijk in de regio Ajaccio: «Het is absoluut noodzakelijk om de strijd tegen de verspreiding van wapens te intensiveren. Om hun doel te bereiken passen de misdadigers zich aan door zwaardere wapens te gebruiken met het risico ook mensen te doden, die niet bij een aanslag betrokken zijn.»

Op de plek van de moordaanslag op Guy Orsoni werden maar liefst vijftig patroonhulzen van Kalasjnikovs gevonden. Eén van de afgeschoten kogels werd in een daarbij gelegen bewoond appartement teruggevonden. Wat betreft Nicolas Kedroff hebben goed ingelichte moordenaars geen risico genomen en de bepantsering van zijn auto doorboord met munitie kaliber 50 van een zware mitrailleur.

Het door afpersing en andere misdaden verkregen kapitaal wordt geïnvesteerd in gokpaleizen en hotels tot in Barcelona en Midden-Amerika toe. Arm Corsica! En dan te bedenken dat er in Nederland bij de Fryske Nasjonale Partij mensen zijn die sympathiseren met de onafhankelijkheidspartijen op Corsica en graag zouden zien dat Corsica onafhankelijk van Frankrijk wordt. Gewoonweg niet te geloven! Los van het feit dat dit alleen al economisch onmogelijk is, wordt een onafhankelijk Corsica zonder Franse staatsbemoeienis overgeleverd aan de maffia en wordt het zo een gepatenteerde schurkenstaat.