Hoe je een succesvol leven leidt met de filosofie van Marcus Aurelius

Civis Mundi Digitaal #89

Aankondiging van: Donald Robertson, Leer denken als een Romeinse keizer. Succesvol leven met Marcus Aurelius. Uitgeverij Ten Have, 2019.

 

Tegenslag, verraad, verlies: de Romeinse keizer Marcus Aurelius doorstong het allemaal. Het geheim voor zijn succesvolle leven vond hij in de praktische wijsheid van de stoïcijnse filosofie. Uit Marcus’ leven en geschriften leidt Donald Robertson in Leer denken als een Romeinse keizer makkelijk toepasbare psychologische technieken af, die de moderne mens helpen sterker te staan in het tumult van de wereld. Robertson laat zien hoe deze filosofie deel kan worden van ieders leven.

Volgens Robertson kun je van de stoïcijnen leren hoe je het gevoel krijgt voor de zin van het leven, hoe je omgaat met tegenslagen, hoe je boosheid kunt overwinnen, hoe je verlangens tempert, hoe je gezonde bronnen van geluk aanboort, hoe je pijn en ziekte geduldig en op een waardige wijze kunt verdragen, hoe je moed toont tegenover angst, hoe je met verlies omgaat en misschien zelfs hoe je je eigen sterfelijkheid onder ogen kunt zien en daarbij net zo onverstoord blijft als Socrates.

’Een grensverleggende kijk op de fascinerende wisselwerking tussen moderne cognitieve therapie en oude Griekse filosofie’ - Jules Evans, auteur van Filosofie voor het leven

 

Donald Robertson

Donald Robertson is cognitief gedrags-psycholoog, trainer en schrijver. Hij oogstte internationale erkenning voor zijn expertise in de antieke filosofie en de toepassing daarvan in zijn psychologische praktijk.