Zelf metingen verrichten en op onderzoek uitgaan, ook in het alternatieve circuit. Citaat van Rosanne Hertzberger

Civis Mundi Digitaal #138

“Het was ooit mijn hobby om als overenthousiaste kersverse wetenschapper anderen op de maat te nemen. Tot ik erachter kwam dat ‘groene meisjes’ [en kruidenvrouwtjes] weinig macht hebben en eventuele adviezen die zij verkondigen verwaarloosbare problemen opleveren ten opzichte van dingen als roken, alcohol en overgewicht.”

“De wetenschappelijk kerk is machtig, maar gelukkig mogen mensen gewoon zelf nog steeds iets meten... Je mag je bloedsuiker bepalen, je hartslag en bloeddruk meten, cholesterol meten, bepalen of je corona hebt, je mag zelf een zwangerschapstest uitvoeren. Thuis, onbevoegd. En dan helemaal zonder diploma of opleiding, daar een conclusie aan verbinden. Er zijn zelfs patiëntenverenigingen... etnische minderhgeden, of mensen met zeldzame aandoeningen die niets anders hebben dan die metingen bij gebrek aan interesse voor hun groep of aandoening vanuit de wetenschap. “

“Er zijn legers aan mensen die dagelijks op het spreekuur... langskomen die [de dokter] alleen kan behandelen met slechte of niet bewezen therapie, kortwerkende therapie of die hij gewoon niets te bieden heeft. Omdat we het mechanisme van de ziekte domweg nooit hebben begrepen, of omdat er geen farmacologisch verdienmodel is... Of omdat de demografische groep niet groot genoeg is om iets rendabels voor te ontwikkelen (kinderen)... Mensen die uit wanhoop niet wachten, maar zelf op onderzoewk uitgaan. Dat is volstrekt begrijpelijk.”

Rosanne Hertzberger, ‘Sabel de kruidendokter niet steeds weer neer’, column, NRC 17 sept. 2023