Europa

Civis Mundi Digitaal #138

door Jan de Boer

De Europese moord op Europese (biologische) kippenfokkerijen

De Europese moord op Europese (biologische) kippenfokkerijen

 

 

Eerst de mededeling dat ik een Europeaan ben en dat wij in alle opzichten vanuit ons eigenbelang Oekraïne moeten steunen tegen de Russische agressor. Daarover heb ik al heel wat geschreven. Maar er zijn grenzen: de Europese moord op Europese (biologische) kippen is een schandaal. Hier het verhaal.

Yuriy Kosiuk, een steenrijke Oekraïense oligarch, is eigenaar van de groep MHP die ieder jaar miljoenen tonnen kip produceert in immense, totaal geïndustrialiseerde kippenfokkerijen. Toen de oorlog in Oekraïne losbarstte, kwam hij in grote moeilijkheden, omdat dit conflict de handel tussen beide landen stopzette. De Europese Commissie besloot toen de Europese markt te openen voor de industrieel geproduceerde kippen van de MHP, met een totale vrijstelling van douanerechten. Dit heeft nu als consequentie dat deze toch al in moeilijkheden verkerende Europese sector ten onder dreigt te gaan. Onbegrijpelijk, des te meer omdat de intensieve Oekraïense landbouw gespeend is van de landbouw- en voedselwaarden die in de Europese Unie opgeld doen. Evenzo is de Oekraïense kippenfokkerij gespeend van regels ter bescherming van dieren en consumenten, zoals die gelden in de Europese Unie.

Bijna 25.000 ton kip overspoelt zo iedere maand de Europese markt, naast de naar Europa geëxporteerde Oekraïense kippen die daar ter plekke in stukken worden gesneden, om zo met het wettelijk toegestane Europese label aan de man of vrouw gebracht te worden. Dat geldt overigens ook voor de industriële kip uit Brazilië.

Het droevige resultaat is dat bijvoorbeeld in Frankrijk het kippenmerk « Label Rouge » van de in vrijheid en volgens strikte voedselregels levende kip type Loué het loodje dreigt te leggen. In de meerderheid van de schoolkantines, in de ziekenhuizen en verzorgingstehuizen, krijgen kinderen, zieken en ouderen nu Oekraïense kip voorgeschoteld die je nog niet eens aan je hond zou durven geven.

En als mijn lezers denken dat de opbrengst van deze gigantische export van industriële kippen naar Europa ten goede komt aan het Oekraïense volk, dan vergissen ze zich schromelijk: de zetel van de groep MHP is gevestigd in Cyprus en de eigenaar ervan leeft als een vorst in zijn paleis, geïnspireerd op dat van Versailles, bij Kharkiv, vliegt in een privé- Airbus en bezit een monumentaal jacht.

Wat ik hier schrijf over het schandaal van de industriële kip uit de Oekraïne en Brazilië geldt ook voor de intensieve geïndustrialiseerde veeteelt in beide landen. Zo brengt de Europese Commissie deze sectoren in de Europese landen, zacht gezegd, in zeer grote moeilijkheden: Europese voedselsoevereiniteit en voedselveiligheid spelen kennelijk geen rol. Waarom de beschermings-clausule, die in het Europese recht vastgelegd in het geval dat één van de lidstaten meent dat zijn belangrijkste belangen bedreigd worden, door Parijs weggewuifd wordt, terwijl alle landbouw- en veeteeltorganisaties hier om vragen, is mij een raadsel.

 

Geschreven in september 2023