Europa

Civis Mundi Digitaal #139

door Jan de Boer

Macron, Frankrijk en Corsica

Voordat de officiële gesprekken met de Corsicaanse onafhankelijkheidspartijen over de toekomst van het eiland gaan beginnen, heeft Macron deze partijen een zekere autonomie binnen de Franse grondwet voorgesteld. Dat is niet eenvoudig, want in het uiterst gecentraliseerde Frankrijk, dat tot groot ongenoegen van de regio’s nooit de Europese richtlijn voor minderheidstalen heeft ondertekend, moet daarvoor een speciale clausule in de grondwet worden aangenomen. Ik denk dat Macron daarvoor in het Franse parlement de handen niet op elkaar krijgt, mede omdat andere regio’s als Bretagne, Piemont, en Frans Baskenland dan onmiddellijk ook deze vorm van autonomie zouden eisen.

Hoe wordt op Corsica hierover gedacht? In de nacht van 8 op 9 oktober waren er gelijktijdig 20 bomaanslagen, waarvan de verantwoordelijkheid door het « Front de libération nationale corse » (FLNC) werd opgeëist. « Wij hebben geen gemeenschappelijk lot met Frankrijk… weg met Frankrijk uit Corsica » was daarbij de uiterst korte boodschap in de krant « Corse-Matin ».

Het « Parquet national antiterroriste (PNAT) », dat zich sinds 2022 met 22 soortgelijke bomaanslagen en een paar moorden bezighoudt (niet alleen gepleegd door het FLNC), heeft nu een zeer veelzijdig onderzoek ingesteld dat diverse strafbare feiten van « deelname aan een terroristische organisatie met de bedoeling een terroristische aanslag voor te bereiden tot aan een poging tot moord in relatie met een terroristische organisatie » omvat. De nacht van 8 op 9 oktober had als doel om tussen 22.00 uur en middernacht overal op het eiland huizen op te blazen. De meeste van deze huizen zijn tweede woningen, maar ook het vroegere belastingkantoor van Ajaccio en een makelaarskantoor in Pietrosella waren doelwitten. Gevonden tags van het FLNC lieten geen twijfel bestaan over het politieke en terroristische karakter van deze aanslagen. « Voor deze illegale operatie waren zeker zeven teams van bommenleggers noodzakelijk, » liet de officier van justitie in Ajaccio weten. Sinds 2012 had het FLNC na de overeengekomen wapenstilstand in 2014 niet zo’n grote serie bomaanslagen gepleegd.

Deze nacht volgde op het bezoek van Macron op 28/29 september aan het eiland, waarbij hij « een vorm van autonomie » beloofde en daarbij groen licht gaf voor een grondwetswijziging. Dit proces werd door de onafhankelijkheidstrijders van « Corsica Libera », een minderheidsgroep in de Corsicaanse volksvertegenwoordiging, onmiddellijk verworpen. Zij eisen erkenning van het specifieke Corsicaanse volk, met het officiële gebruik van het Corsicaans alsook het verplichte statuut van inwoner van Corsica om er bouwgrond te mogen kopen.

Op 15 oktober organiseerde het nauw aan de onafhankelijkheidsbeweging verwante collectief « Patriotti », dat strijdt voor de ondersteuning van veroordeelde Corsicaanse gevangenen, een grote bijeenkomst in Corte om zoveel mogelijk mensen bijeen te brengen voor de vorming van een patriottisch platform. « Voor ons is het bezoek van de president van de Republiek een non-evenement, » verklaarde woordvoerder Jean-Philippe Antolini.

Het wekt geen verwondering dat de stevige veroordelingen van deze aanslagen alleen maar komen van politiek rechts, zoals van de senator van Zuid-Corsica, Jean Jacques Panunzi, van de politieke partij « les Républicains ». Hij riep op tot het nemen van « verantwoordelijkheid door een ieder » om niet weer « de steriele spiraal van geweld » te laten herleven ». « Alle politieke krachten, te beginnen met die van de nationalisten, moeten oproepen tot verzoening en gezond verstand in het belang van ons eiland, » zei hij.

De voorzitter van de uitvoerende macht, de advocaat Gilles Simeoni, lid van de Corsicaanse onafhankelijkheidspartij «Femu », liet weten « dat er geen andere weg is dan die van de vrede, de democratie en een politieke oplossing voor het bereiken van de autonomie in het kader van het actuele proces. »

 

Waar de inkomsten van een volledig autonoom Corsica overigens uit zouden moeten bestaan, is mij een raadsel. De enige oplossing daarvoor is wellicht de creatie van Corsica als een belastingparadijs…

 

Corsica gaat een heet 2024 tegemoet en Jupiter Macron heeft weer een deuk in zijn toch al slinkend prestige opgelopen.

 

Geschreven in oktober 2023