Azië

Civis Mundi Digitaal #142

door Jan de Boer

Spanningen tussen Pakistan en Iran

Wel eens gehoord van Baloutchistan? Het is een gebied aan weerszijden van de grens in het zuidoosten tussen Pakistan en Iran, bewoond door de etnische minderheid baloutche, aanhangers van het soennisme, die in het sjiitische Iran geen paspoort hebben. Deze etnische minderheid voert al meer dan twintig jaar een nationalistische opstand tegen de regeringen van Iran en Pakistan. Groepen rebellen zijn al heel lang een bron van spanningen tussen de twee buurlanden, die elkaar regelmatig ervan beschuldigen dit gebied als achterland te laten gebruiken door deze groepen rebellen om aanvallen uit te voeren.

De laatste weken escaleren de spanningen tussen beide buurlanden in grof geweld en wederzijdse aanvallen, met dodelijke slachtoffers tot gevolg. De aanvallen door Pakistan een goede week geleden werden uitgevoerd nadat de Iraanse media hadden meegedeeld dat Iran op 16 januari doelwit was geworden van raketten en drones vanuit bases van de terroristische groep Jaish Al-Adl in Pakistan. Volgens Islamabad waren bij deze aanval ook kinderen gedood. Pakistan heeft de aanval veroordeeld, behoudt zich het recht voor om een antwoord te geven op deze illegale aanval, en heeft haar ambassadeurs teruggeroepen. De spanningen nemen ongedachte vormen aan.

Jaish Al-Adl werd opgericht in 2012. Haar van origine baloutche-leden voeren een gewapende strijd tegen de Islamitische Republiek Iran en eisen vaak de moord op Iraanse veiligheidstroepen in de regio Sistan-et-Baloutchistan op. Behalve Iran beschouwen ook andere landen als de Verenigde Staten en Japan Jaish Al-Adl als een « terroristische groep ».

Voor de aanvallen op 18 januari had Pakistan – een nucleaire macht – nooit Iran aangevallen. Deze vuurgevechten tussen Islamabad en Teheran voegen zich bij de actuele spanningen in de regio als gevolg van het conflict tussen Israël en Hamas. Iran vuurde op 15 januari raketten af op het Iraakse Koerdistan tegen doelen die volgens Teheran gelieerd zijn aan « spionnen van het zionistische regime » en op jihadisten in Syrië, met name als vergelding voor de moordaanslag op 3 januari, opgeëist door IS, die het leven kostte aan rond de 90 slachtoffers in het Iraanse Kerman, evenals voor de moord op generaal Razi Mousavi in Damas, eind december door Israël. Ik heb het idee dat Iran bezig is met deze aanvallen zijn hand te overspelen. Hoewel de escalatie tussen Pakistan en Iran de mogelijkheid van een gewapend conflict tussen beide landen niet geheel uitsluit, gaan er steeds meer stemmen op voor een tussenkomst, voordat deze crisis oncontroleerbaar wordt. China onderhoudt zeer goede banden met beide landen en heeft meegedeeld een constructieve rol te willen spelen om de situatie in een vreedzaam kader te brengen.

 

Geschreven in januari 2024