Chemicaliën in ons voedsel

Civis Mundi Digitaal #150

Samenvatting van artikel 'Je lichaam vertelt hoe je eten verpakt was' over Microplastics in Trouw 21 sept. 2024 door Joost van Egmond

https://firmahuishouden.nl/gevaar-van-chemicalien/

 

Chemicaliën in ons voedsel

Samenvatting van artikel ‘Je lichaam vertelt hoe je eten verpakt was’ over Microplastics, in Trouw 21 sept. 2024 door Joost van Egmond

 

“Ons voedsel komt aan de lopende band in aanraking met materialen waar chemicaliën inzitten: Food contact chemicals... vooral [in] heel veel verpakking... Geregeld worden de vreemste verbindingen in mensen aangetroffen... [Er zijn] bijna vijftienduizend bekende food contact chemicals.”

Het onderzoekstijdschrift Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology schrijft over deze stoffen in het menselijk lichaam. Dit afgezien van bestrijdingsmiddelen in de landbouw. “Van het overgrote deel is domweg niet bekend wat ze in het lichaam doen... terwijl de effecten van zulke chemicaliën zich pas op lange termijn laten zien... Dit werk toont aan dat deze materialen niet volledig veilig zijn.”

“‘Er is zoveel waarvan we niet weten wat het doet, maar we krijgen het wel binnen’... zegt analytisch chemicus Marja Laboree, hoogleraar aan de Vrije Universiteit... De hoeveelheid verschillende stoffen is reden tot zorg op zich... Reductie  van het aantal stoffen is dan ook een van de eerste stappen... Er is wel een lange lijst van aanwijzingen dat het effect [van de stoffen] aanzienlijk zou kunnen zijn. Lamoree noemt als voorbeeld een onderzoek naar vruchtbaarheid... ‘Het leek er sterk op dat hoe meer een vrouw was belast met chemicaliën, hoe moeilijker de IVF-behandeling werd’.”