Civis Mundi Digitaal #150
Samenvatting van NRC artikel 'Gewillig radertje in een dolgedraaide oorlog'. Necrologie van William Calley (1943-2024), commandant My Lai. 5 augustus 2024 door Sjoerd de Jong
https://www.youtube.com/watch?v=xEQHmK65Cto
“Legerfotograaf Ron Haeberle maakte opnamen in het Zuid-Vietnamese dorp My Lai op 16 maart 1968. Amerikaanse soldaten pleegden daar een massamoord op burgers die de geschiedenis inging als een van de beruchtste oorlogsmisdaden na de Tweede Wereldoorlog. Direct verantwoordelijke officier was de toen 24-jarige luitenant William Calley. In vier uur tijd mishandelde, verkrachtte en vermoordde zijn Charlie Compagnie honderden Zuid-Vietnamese dorpelingen... De slachting... geldt nog steeds als een voorbeeld hoe ‘gewone’ militairen elk gevoel voor menselijkheid kunnen verliezen.”
“Calley... was een onopvallende jongen zonder speciale talenten... presteerde slecht op school... en leefde van kortstondige baantjes... Zijn besluit het leger in te gaan... was een zoveelste zwenking. Al zei hij later dat hij wilde helpen het communisme te bestrijden. In zijn biografie leek de latere oorlogsmisdadiger goed te voldoen aan Hannah Arendts beeld van de ‘banaliteit van het kwaad’... Calley bleek een autoriteitsgevoelige ja-knikker... Hij werd gewantrouwd en geminacht door zijn manschappen... De onervaren eenheid raakte getergd na de eerste verliezen [...en] zon op wraak.
“Het onderscheid tussen strijders en burgers... werd veronachtzaamd… Racistische en ontmenselijkende taal over Vietnamezen werd genormaliseerd De vage opdracht... om My Lai te zuiveren was een recept voor blind geweld... Calley beval het vuur te openen op bijeengedreven dorpelingen... Wat volgde was een orgie van sadistisch en seksueel geweld. Een enkeling weigerde {...en} probeerde het moorden te stoppen. Hogere militairen noemden de operatie achteraf een succes en probeerden te verdoezelen wat er was gebeurd... Alleen Calley werd in 1971 veroordeeld tot levenslang. De andere zaken strandden of eindigden in vrijspraak. Zijn verdediging luidde dat hij louter de bevelen had opgevolgd... Van de hogere officieren die betrokken waren bij de operatie... is niemand veroordeeld. Tegen die tijd was het schandaal wereldnieuws geworden... De foto’s van dicht opeengepakte lijken... schokten de wereld.”
“President Nixon liet zijn straf omzetten in huisarrest... Na drie jaar kwam Cally vrij... Na zijn vrijlating leidde Calley een teruggetrokken leven... Pas in 1920 toonde hij openlijk berouw.”
Het is één typerend voorbeeld van talloze oorlogsmisdaden, die nog steeds plaatsvinden.